Laster inn side...
 • Norsk Bokmål
 • English
 • Dansk
 • Ut med haien, inn med delfinen

  Jeg dro til Silicon Valley for å studere teknologi, men lærte mest om hvor viktig det er å være en delfin.

  Skrevet av

  Ingunn Carelius

  Daglig leder

  Ingunn har mer enn 15 års erfaring med hvordan man best bruker teknologi i organisasjoner.

  I forbindelse med en 40-års krise for noen år siden pakket jeg sammen familien og dro tilbake til skolebenken. Ikke hvilken som helst skolebenk – jeg dro til hjertet av Silicon Valley. På Stanford University ville jeg lære om alt det nye innen teknologi.

  Men det jeg kanskje lærte mer om var et tankesett om samarbeid, åpenhet og sårbarhet.

  Nådeløse individualister

  Den store tettheten av store teknologiselskaper akkurat i det hjørnet av verden ga universitetet i Stanford god tilgang på dem. Jeg var så heldig og kunne være på forelesninger med noen av dem som jobbet i disse teknologi-gigantene.

  Delfiner og haier i havet

  Skal man oppnå store ting, bør man oppføre seg som en delfin. Det lærte jeg av de store teknologiselskapene i Silicon Valley. (Foto: Depositphotos)

  Tidligere har jeg tenkt at disse gutta (det er dessverre aller, aller mest gutter fortsatt) var haier. De var målbevisste, de var nådeløse, de var en gjeng individualister. Men så viste det seg at jeg tok skikkelig feil – de var ikke det!

  De snakket om viktigheten av samarbeid, åpenhet, det å skape en kultur, ta sosialt ansvar og indre motivasjon. De delte nedturer, bommerter og forbilder. De understreket viktigheten av kommunikasjon, kommunikasjon og kommunikasjon.

  De virkelige suksessene handlet om å få folka sine med seg og gi dem en egen motivasjon for å bidra. Alt handlet om samarbeid og retning.

  Sårbarhet og samarbeid

  En topp venturekapitalist var åpen om at han begynte med dette siden han ikke fikk en annen jobb. Grunnleggeren av markedsføringssystemet Hubspot fortalte hvordan han selv var en innadvent tekniker med en visjon om å få med seg folk. En av dem i kjerneteamet bak Intel snakket om utfordringene i å stå sammen når det kommer motgang (og det kommer masse motgang!)

  Den røde tråden for meg i alle disse historiene var sårbarhet og samarbeid. Toppgutta i suksessfulle teknologiselskaper innså at de var hele mennesker og at de trenger andre mennesker for å få det til.

  Toppgutta i suksessfulle teknologiselskaper innså at de var hele mennesker og at de trenger andre mennesker for å få det til.

  De jobbet i flokk, de var opptatt av relasjoner og samarbeid. De var delfiner, ikke haier som jeg hadde forventet.

  En gjeng delfiner i ryggen

  Som øverste leder av et firma i vekst er jeg så heldig å kunne gå i mange møter med andre toppsjefer i ulike deler av næringslivet. Fortsatt stort sett menn.  De forteller med glede hvilke andre toppsjefer de kjenner, hvem de har jobbet med, alle de har slått, vunnet over.

  Mange av dem har prøvd å sette meg på plass, sikre på at vi i Trifid ikke skal få det til. Advarer meg mot alle farene. De er raske til å komme inn i angrep-forsvar-kommunikasjon, dele de harde tallene. De er haier.

  Men jeg har bestemt meg for å være en delfin. Jeg er heldig og har mange andre i min flokk – vi er allerede blitt 30. Jeg vet at alle i min flokk også er delfiner, så når jeg snur meg så er de der og hjelper meg når haiene kommer.

  Siste innlegg fra fagbloggen

  Avatar

  Nå går stafettpinnen videre


  Av Ingunn Carelius, 11. november 2019

  Etter tre år som daglig leder av Trifid er det på tide at jeg lar noen andre tar neste etappe.

  Les mer

  Avatar

  En offiser i flatt landskap


  Av Odd Egil Pedersen, 30. oktober 2019

  Det er klart overgangen er stor når man er vant til et strengt hierarki – og så ender opp i Trifids flate landskap.

  Les mer

  Avatar

  En felles medisinsk journal som lar vente på seg


  Av Frode Finne, 23. oktober 2019

  Det høres så enkelt ut: Én felles medisinsk journal for alle pasienter. Men utfordringene står i kø.

  Les mer

  Avatar

  Slik er vi ærlige, modige, hel ved – i praksis


  Av Kristian Tandberg, 18. oktober 2019

  Trifids verdier er ikke kun noe som står på et papir, de gjennomsyrer hvordan vi oppfører oss når vi er på jobben.

  Les mer

  Avatar

  Problemene som følger av flat struktur


  Av Ingunn Carelius, 8. oktober 2019

  Jeg skal være ærlig: En flat struktur er ikke organisasjonsformen som løser alle problemer.

  Les mer

  Avatar

  SIAM, salabim!


  Av Geir Atle Paulsen, 11. september 2019

  Hvis man sitter i suppa med mange forskjellige IKT-leverandører som alle peker på hverandre når digitaliseringsmålene ikke blir nådd, er det bare én ting å gjøre: Kalle inn SIAM-ekspertene.

  Les mer