Laster inn side...
 • Norsk Bokmål
 • English
 • Slutt å være et ekorn!

  ...og to andre råd for ledere som vil lykkes med endringsprosesser.

  Skrevet av

  Jenny Mollung

  Rådgiver

  Jenny har lang erfaring med å støtte toppledere i vanskelige endringsprosesser.

  Ledere og ledergrupper har oftest en sterk vilje til å skape en ny fremtid til det beste for sine brukere eller kunder.

  Men noen ganger blir ønsket om forbedring forstyrret. Organisasjoner kan oppleve at de blir tvunget ut i store endringer av eksterne krefter. Det kan for eksempel dreie seg om mediaskandaler, endrede politiske rammevilkår eller disrupsjon i markeder slik man kjenner dem. Noen ganger kan endringer også komme innenfra, når det vokser frem et kraftig internt trykk på endring av bemanning, kompetanse, reprioritering av ressurser  eller lederskap.

  Vanskelig å løfte blikket

  For å klare de krevende oppgavene og tidene som slike store endringer genererer er det viktig at særlig toppledergruppen fungerer som sterkt strategisk team med en høy gjennomføringsevne.

  De fleste ledergrupper jeg har møtt på min vei har strevd med at de er altfor lite strategiske.

  Det høres ut som en selvfølge. Men det er det ikke. De fleste ledergrupper jeg har møtt på min vei har strevd med at de er altfor lite strategiske. De dykker ned i detaljer, samler inn mengder med informasjon og søker avgrensede løsninger som langsiktig ikke er det beste for organisasjonen.

  Et økt endringstrykk krever noe annet av toppledergruppen enn normaltilstanden. Det gjelder indre effektivitet, individuell utvikling og ikke minst evnen til å gi tydelige budskap til organisasjonen.

  Det å løfte frem det viktigste for organisasjonen som helhet, og behov på tvers, krever klokskap, mot og strategisk tenkning. Toppledergruppen må skape et driv og et ønske i underliggende ledergrupper om å fokusere på det viktige, prioritere ressurser og levere resultater.

  De viktige tre rådene

  Når jeg jobber med ledergrupper i endringsprosesser, er det særlig tre råd som går igjen. Dette anser jeg som avgjørende for å løfte en ledergruppe til det nivået de må være på for å komme i mål med endringsprosessene:

  Ekorn som spiser nøtt

  Ledere som bruker alle kreftene på å samle inn informasjon, kommer aldri i mål med endringsprosesser. (Foto: Pixabay)

  1. Ikke vær et ekorn
  Innsamling av mer og mer informasjon gir ikke nødvendigvis informasjon om hvilken retning dere skal gå. Du kommer aldri dit at du føler du har all informasjonen. Sett deg heller et mål, og sørg for å ha sånn passe mye info for å jobbe faktabasert mot målet.

  2. Pass på å ikke bli for nærsynt
  Ledergruppen må tenke langsiktig og strategisk – og det er umulig om man henger fast i detaljene. La organisasjonen håndtere dem.

  3. Vend blikket i riktig retning
  Konsentrer deg om å rette blikket skrått fremover og oppover. Kortsiktig styring er kanskje momentant tilfredsstillende ved at du føler at du får gjort noe. Men det går an å holde to tanker i hodet samtidig!

  Som leder må du selge en positiv fremtid til de som skal hjelpe deg å nå målet i den andre enden av endringsprosessen. Jeg har sterk tro på lederskap og verdien det skaper for helheten. I større omstillinger og endringer av virksomheter koker dette ned til gode målbilder og transformasjoner med et positivt fortegn. God nok faktabasert jobbing preget av enkelthet, tydelighet og gjennomsiktighet er viktig for å oppnå resultater i komplekse virksomheter.

  Dette må gå hånd i hånd med god kommunikasjon og en helhetlig formidling av retning. Slik bringer vi samfunnet fremover.

   

  Siste innlegg fra fagbloggen

  Avatar

  Brev til Nikolai fra en gjerrig mann


  Av Petter M. Muggerud, 12. august 2019

  Petter Mounsey Muggerud etterlyser en ansvarsfull, overgripende tilnærming til hvordan staten beviser at de ikke sløser med våre skattemidler og oljepenger i sitt brev til digitaliseringsminister Nikolai Astrup. Hvis regjeringen virkelig mener at effektiv digitalisering av offentlig sektor er viktig, så må de vise oss hvordan de skal gjøre det også.

  Les mer

  Avatar

  Gi meg en konsulent som undrer seg


  Av Jan-Erik Martinsen, 31. juli 2019

  I Trifid ønsker vi oss flere rådgivere med undringskompetanse - i tillegg til en relevant mastergrad.

  Les mer

  Avatar

  Vi vil bli flinkere på å bygge intern kultur


  Av Ingunn Carelius, 28. juni 2019

  En bekjennelse fra høyeste hold: Vi er ikke flinke nok til å bygge Trifid som selskap.

  Les mer

  Avatar

  Tre viktige sikkerhetsutfordringer vi må løse


  Av Jan Erik Kulsvehagen, 21. juni 2019

  Det gjøres mye godt arbeid for samfunnssikkerheten i Norge. Men gjøres det nok? Jeg føler meg ikke helt trygg på det.

  Les mer

  Avatar

  Okeida – jeg strøk på eksamen i Prince2


  Av Jenny Mollung, 13. juni 2019

  ...og...Altså...Det er bare sånn jeg er....Ehem.... *kremt*

  Les mer

  Avatar

  Hurra for el-sparkesyklene


  Av Lars Edvardsen, 7. juni 2019

  Er du av dem som ergrer deg over el-sparkesyklene i Oslos gater? Se positivt på det: De er med på å lære oss forbrukere opp i delingsøkonomi.

  Les mer