Laster inn side...
 • Norsk Bokmål
 • English
 • Dansk
 • Okeida – jeg strøk på eksamen i Prince2

  ...og...Altså...Det er bare sånn jeg er....Ehem.... *kremt*

  Skrevet av

  Jenny Mollung

  Rådgiver

  Jenny har lang erfaring med å støtte toppledere i vanskelige endringsprosesser.

  Det er helt sant. Jeg strøk på eksamen i prosjektrammeverket Prince2. Hvorfor? Av samme grunn som at jeg ikke klarer å bake kake og aldri ble prest.

  I løpet av mine år i arbeidslivet har jeg ledet mange prosjekter, programmer og store organisasjoner på en systematisk og strukturert måte som har gitt gode resultater. Men da jeg skulle ta sertifisering i Prince2, gikk det altså skeis. Jeg strøk. Hadde tre feil for mye.

  Ut fra sin barmhjertighet har daglig leder Ingunn gitt meg dispensasjon fra kravet om at alle i Trifid skal ha Prince2-sertifisering. Men som “straff” har jeg måttet smøre meg langflat og fortelle om hvorfor jeg strøk.

  Så her kommer det.

  Prince2 og kakebakingen

  Men først en liten omvei innom matlaging. Jeg har nemlig alltid hatt interesse for å lage mat. Jeg kan veldig mye om grønnsaker, kraftkoking og i hvilken fase du skal salte. Jeg har til og med en kort periode jobbet som kokk. Men å bake kake? Nei, det kan jeg ikke.

  Sist jeg bakte kake var i 2008. Da endte den opp som en rykende vulkan.

  I motsetning til ved øvrig matlaging, er det nemlig viktig å følge oppskriften når man baker kake. Og det er akkurat her det stokker seg for meg. Jeg klarer ikke å måle detaljert etter oppskriften, istedet improviserer jeg og ser hvordan det blander seg.

  Sist jeg bakte kake var i 2008. Da endte den opp som en rykende vulkan. Hvis jeg hadde klart å følge oppskriften hadde det kanskje blitt bra? Mulig det. Men rabulisten i meg sier nei! Lev fritt! Ta dine egne valg! Ikke tving på meg oppskriften din!

  Prince2 og presteskapet

  Jeg har også studert religioner i mange år. Studiene lærte meg mye om fundamentalisme, sharialovgivning og hvorfor noen mener at Jesus er født, men ikke skapt – og hvilke konsekvenser det har fått for verdenshistorien.

  Jeg prøvde til og med å bli prest. Men underveis innså jeg at jeg ikke trodde på Gud eller klarte de fastlåste ritualene i kirken.

  Du ser kanskje sammenhengen? Å følge rigide oppskrifter og ritualer strider mot mitt DNA. For meg er alt subjektivt og kontekstuelt – jeg må få lov til å improvisere.

  Metoder som Prince2 definerer en sannhet i voldsomme rammeverk. For meg gir det mer mening å bruke hodet først – og rammeverkene etterpå.

  …så kan jeg da lede prosjekter?

  Jada! Det har jeg gode referanser på, heldigvis. Jeg har til og med jobbet med å forenkle interne prosjektstyringsrammeverk, og var den første til å bruke DIFIs prosjektstyringsrammeverk i NAV.

  I møtet med rammeverk som Prince2 får jeg akutt ateisme

  Rammeverkene i seg selv har jeg nemlig ikke noe imot. Jeg elsker rammeverk – så lenge de ikke inneholder absolutte sannheter eller detaljert innholdsstyring. Rammeverk som gir rom for improvisasjon, sunt fornuft og medarbeiderskap fremfor styring. Rammeverk som åpner for å plukke og mikse og røre sammen det som funker.

  Men i møtet med rammeverk som Prince2 får jeg stadig akutt ateisme. Jeg nekter å tro på metodikken, men anerkjenner at den funker for andre.

  Og da går det som det gå når man prøver å ta eksamen.

  Siste innlegg fra fagbloggen

  Avatar

  Nå går stafettpinnen videre


  Av Ingunn Carelius, 11. november 2019

  Etter tre år som daglig leder av Trifid er det på tide at jeg lar noen andre tar neste etappe.

  Les mer

  Avatar

  En offiser i flatt landskap


  Av Odd Egil Pedersen, 30. oktober 2019

  Det er klart overgangen er stor når man er vant til et strengt hierarki – og så ender opp i Trifids flate landskap.

  Les mer

  Avatar

  En felles medisinsk journal som lar vente på seg


  Av Frode Finne, 23. oktober 2019

  Det høres så enkelt ut: Én felles medisinsk journal for alle pasienter. Men utfordringene står i kø.

  Les mer

  Avatar

  Slik er vi ærlige, modige, hel ved – i praksis


  Av Kristian Tandberg, 18. oktober 2019

  Trifids verdier er ikke kun noe som står på et papir, de gjennomsyrer hvordan vi oppfører oss når vi er på jobben.

  Les mer

  Avatar

  Problemene som følger av flat struktur


  Av Ingunn Carelius, 8. oktober 2019

  Jeg skal være ærlig: En flat struktur er ikke organisasjonsformen som løser alle problemer.

  Les mer

  Avatar

  SIAM, salabim!


  Av Geir Atle Paulsen, 11. september 2019

  Hvis man sitter i suppa med mange forskjellige IKT-leverandører som alle peker på hverandre når digitaliseringsmålene ikke blir nådd, er det bare én ting å gjøre: Kalle inn SIAM-ekspertene.

  Les mer