Laster inn side...
 • Norsk Bokmål
 • English
 • Du trenger ikke digitaliseringsdirektøren

  En bedriftseier ville antagelig ikke latt elektrikeren bestemme strategi for bedriften sin. Så hvorfor finnes det fortsatt digitaliseringsdirektører i ledergruppene?

  Skrevet av


  Ingunn Carelius

  Daglig leder

  Ingunn har mer enn 15 års erfaring med hvordan man best bruker teknologi i organisasjoner.

  La meg utdype hvorfor jeg stiller spørsmålet ovenfor. Som kontorbruker vet jeg nemlig hvor skrivebordslampa mi skal stå. Jeg kan fortelle elektrikeren hvor jeg vil ha den, og han kan gi meg råd om at den bør plasseres litt til venstre, siden jeg er høyrehendt. Han kan også fortelle meg om begrensninger rundt stikkontakter som gjør at jeg må tenke annerledes. Men selv om elektrikeren vet mye om sitt fag, trenger jeg han ikke inn i ledergruppen min for å bestemme strategisk retning på lyssettingen i kontorlokalet!

  Selv om elektrikeren vet mye om sitt fag, trenger jeg han ikke inn i ledergruppen min for å bestemme strategisk retning på lyssettingen i kontorlokalet.

  Likevel er det nettopp dette mange store virksomheter fortsatt gjør i dag. De heter bare ikke «elektriker», de heter for eksempel «digitaliseringsdirektør» eller «digitaliseringsleder» og har gjerne egne digitaliseringsavdelinger.

  Lys i lampa er det viktigste

  Min påstand er: Digitalisering handler ikke om annet enn ledninger – det er fortsatt det å få lys i lampa som er viktig. Og selv om digitalisering er åpenbart mer komplekst og med flere muligheter enn elektrisitet, må vi ikke gå i den fella at vi betrakter det som noe annet enn et verktøy. Det er fortsatt kjernevirksomheten som gir verdi. Kjernevirksomheten kan for eksempel være å selge et produkt eller en tjeneste til kundene dine. Alternativt ytes en tjeneste til publikum hvis du er en offentlig etat.

  For å skape et konkurransefortrinn kan ny teknologi brukes til å kommunisere bedre med kundene, eller selge bedre og nye produkter. Det er flere eksempler på banker, hoteller og flyselskaper som har klart dette. Men til tross for at disse skaper en bedre kundeopplevelse enn konkurrentene, er ikke kjernen i det som selges nødvendigvis annerledes. Folk har fortsatt lån, vi trenger en seng å sove i på reise eller et fly som frakter oss fra A til B.

  Digitalisering handler ikke om annet enn ledninger – det er fortsatt det å få lys i lampa som er viktig.

  Ledelsen må sette premissene

  Det betyr at kjernen i de produktene og tjenesten bedriften selger fortsatt må eies av den øverste ledelsen og av de fagavdelingene som setter opp flylogistikken, beslutter finansprodukter eller vurderer hvilket segment hotellet skal legge seg på. De må sette premissene. Ikke den personen i selskapet som har best greie på teknologi.

  Jeg som leder må være den som bestemmer at vi skal ha en lampe, og hvor den skal stå – etter å ha fått gode råd fra elektrikeren med fagkunnskap. Glem aldri å la kjernevirksomhet og kjerneprosesser sette agendaen. La ikke digitaliseringsdirektøren komme på organisasjonskartet.

  Siste innlegg fra fagbloggen

  Avatar

  Konflikter kan gi nytt liv


  Av Jenny Mollung, 11. april 2019

  Konflikter som oppstår i endringsprosesser kan gjøre en organisasjon syk - eller de kan tilføre ny livskraft. Alt kommer an på hvordan de håndteres av ledelsen.

  Les mer

  Avatar

  Bruk hodet først – rammeverkene etterpå


  Av Ingunn Carelius, 5. april 2019

  Verden er mer komplisert enn rammeverk klarer å ta høyde for. Det er derfor jeg alltid stryker på personlighetstester.

  Les mer

  Avatar

  Hvorfor vi ikke har stillinger i Trifid


  Av Erik Barkovitch, 27. mars 2019

  Hos oss er alle «rådgivere», og det er kun din evne, innsats og vilje som begrenser hva det innebærer.

  Les mer

  Avatar

  Slutt å være et ekorn!


  Av Jenny Mollung, 6. mars 2019

  ...og to andre råd for ledere som vil lykkes med endringsprosesser.

  Les mer

  Avatar

  Det store transportskiftet


  Av Lars Edvardsen, 28. februar 2019

  Måten vi reiser på må endres. Men hvordan? Trifid er med på å finne ut av dette.

  Les mer

  Avatar

  Slik er den neste personen vi ansetter


  Av Ingunn Carelius, 20. februar 2019

  Når vi leter etter Trifids neste rådgiver er det særlig tre ting vi ser etter.

  Les mer