Laster inn side...
 • Norsk Bokmål
 • English
 • Bruk hodet først – rammeverkene etterpå

  Verden er mer komplisert enn rammeverk klarer å ta høyde for. Det er derfor jeg alltid stryker på personlighetstester.

  Skrevet av

  Ingunn Carelius

  Daglig leder

  Ingunn har mer enn 15 års erfaring med hvordan man best bruker teknologi i organisasjoner.

  Når jeg har vært inne i en rekrutteringsprosess hos hodejegere, får de alltid et litt alvorlig drag over ansiktet når de skal gjennomgå resultatet fra personlighetstesten. Jeg befinner meg nemlig som regel i standardavviket, de som får varselslampene i personlighetstestene til å lyse.

  Jeg har noen grunnleggende verdier og disposjoner, men jeg er også en som i svært stor grad vurderer situasjonen.

  Disse testene har innebygget kontroller på at du svarer sånn passe konsistent, at du innehar en form for kjerne som regulerer adferden din. Dette som gjør deg forutsigbar.

  Jeg mener selvfølgelig selv at jeg har en kjerne og at jeg er svært forutsigbar! Men personlighetstestene klarer jeg ikke. Jeg stryker.

  Det kommer an på

  Hvorfor? Fordi det for meg ofte «kommer an på».

  Et typisk spørsmål i en personlighetstest er «Hvilken rolle vil du ta i en sosial setting – vil du ta ledelsen eller vil du være en deltager?» Når jeg skal svare på dette, kommer det helt an på situasjonen. Jeg har noen grunnleggende verdier og disposjoner, men jeg er også en som i svært stor grad vurderer situasjonen.

  Høyre, venstre eller rett frem i prosjektet? Det kommer an på omstendighetene. (Foto: DepositPhotos)

  Hvis det er noen naturlige ledere i den sosiale settingen (eller noen som veldig gjerne vil være ledere) så er det ikke behov for meg å ta den rollen. Da kan jeg kose meg i bakgrunnen. Hvis det derimot er en gjeng med susemikler, kan det hende at jeg føler behovet for å trå til å ta en ledende rolle. Det kommer an på.

  Ved flere lignende spørsmål i personlighetstesten vil jeg derfor gjerne svare forskjellig fra gang til gang, fordi det kommer an på situasjonen. Og da mener personlighetstesten jeg ikke svarer konsistent. Jeg stryker.

  Unngå tunnelsyn på prosjektmetodikk

  Det samme behovet for vurderinger, lese situasjoner og samle mennesker gjør at jeg føler en sterk irritasjon for det voldsomme fokuset på Prince2 og andre tilsvarende sertifiseringer i prosjekter.

  Disse metodene definerer «sannheten» i voldsomme rammeverk, og kan lett miste dimensjonen som ligger i at terrenget ikke alltid stemmer overens med kartet.

  Ifølge disse rammeverkene er det enkelt. Hvis du bare deler opp i leveransepakker og definerer team med tydelig rollebeskrivelse, så leveres prosjektet innenfor rammene av tid og kost. Det er bare å dele opp i bokser, fylle inn cdmb og finne de underliggende årsakene – og  så er du i mål med god drift! Men i virkeligheten kommer det an på.

  Slår et slag for nyansene

  Misforstå meg rett: Jeg er tilhenger av både personlighetstester og prosjektmetoder. Det gir felles språk og gode verktøy for kommunikasjon og styring. Men alene blir det for todimensjonalt. Verden og prosjekter er mer komplisert. Et fokus med tunnelsyn på Prince2 er etter min mening en falsk trygghet for om prosjektlederen faktisk kan levere.

  Jeg har tro på mennesker – ikke systemer.

  Jeg vil derfor slå et slag for nyanser. Jeg har tro på mennesker – ikke systemer. Jeg har tro på dialog og retning, ikke stramme strukturer og rapportering.

  Jeg har tro på at struktur gir orden, og orden er essensielt i et prosjekt. Men tydelig retning og forståelse for leveransene, selvtillit hos prosjektdeltagere, gode samarbeidsrelasjoner og en stor porsjon humor – det gjør prosjektorganisasjonen robust for de endringer som kommer, justeringer som må gjøres og tøffe tak når ikke alt går slik Prince2 forutsetter.

  Det er viktig å kjenne og bruke sine metoder, både innenfor personlighetstesting og prosjektledelse. Men bruk alltid hodet først!

  Siste innlegg fra fagbloggen

  Avatar

  Brev til Nikolai fra en gjerrig mann


  Av Petter M. Muggerud, 12. august 2019

  Petter Mounsey Muggerud etterlyser en ansvarsfull, overgripende tilnærming til hvordan staten beviser at de ikke sløser med våre skattemidler og oljepenger i sitt brev til digitaliseringsminister Nikolai Astrup. Hvis regjeringen virkelig mener at effektiv digitalisering av offentlig sektor er viktig, så må de vise oss hvordan de skal gjøre det også.

  Les mer

  Avatar

  Gi meg en konsulent som undrer seg


  Av Jan-Erik Martinsen, 31. juli 2019

  I Trifid ønsker vi oss flere rådgivere med undringskompetanse - i tillegg til en relevant mastergrad.

  Les mer

  Avatar

  Vi vil bli flinkere på å bygge intern kultur


  Av Ingunn Carelius, 28. juni 2019

  En bekjennelse fra høyeste hold: Vi er ikke flinke nok til å bygge Trifid som selskap.

  Les mer

  Avatar

  Tre viktige sikkerhetsutfordringer vi må løse


  Av Jan Erik Kulsvehagen, 21. juni 2019

  Det gjøres mye godt arbeid for samfunnssikkerheten i Norge. Men gjøres det nok? Jeg føler meg ikke helt trygg på det.

  Les mer

  Avatar

  Okeida – jeg strøk på eksamen i Prince2


  Av Jenny Mollung, 13. juni 2019

  ...og...Altså...Det er bare sånn jeg er....Ehem.... *kremt*

  Les mer

  Avatar

  Hurra for el-sparkesyklene


  Av Lars Edvardsen, 7. juni 2019

  Er du av dem som ergrer deg over el-sparkesyklene i Oslos gater? Se positivt på det: De er med på å lære oss forbrukere opp i delingsøkonomi.

  Les mer