Laster inn side...
 • Norsk Bokmål
 • English
 • Dansk
 • 3 steg du må ta for å lykkes som leder i 2019

  For å få suksess, må du slippe opp på kontrollen.

  Skrevet av

  Jenny Mollung

  Rådgiver

  Jenny har lang erfaring med å støtte toppledere i vanskelige endringsprosesser.

  Det er ikke ofte jeg møter ledere som får det 120% til. Det tilhører sjeldenhetene at noen kommer og sier «Dette går veldig bra – kan du hjelpe meg å bli enda bedre?»

  Noen er nesten der og trenger kun litt skruhjelp – mens andre mislykkes fundamentalt og trenger noe helt annet…

  Etter å ha jobbet i mange år som nærmeste rådgiver til toppledere i vanskelige endringsprosesser, ser jeg at det i dagens arbeidsliv særlig er tre steg man kan ta som leder for å sikre at man når målene sine med drahjelp fra de man leder.

  1. Konsentrer deg om de overordnede mål og prioriteringer

  Den tradisjonelle lederrollen som planlegger, beslutningstaker og styrer er i på vei ut. Det å gå fra å forutsi og kontrollere, til å respondere raskt på endringer og omgivelser genererer en mulighet for å levere raskere, bedre og billigere. Samtidig gir det muligheten til å redusere risiko og ta bedre vare på muligheter.

  Det som er viktig for deg som leder, er å prioritere godt og sette de overordnede målene. Du viser retningen, slik at folka dine går riktig vei.

  2. Sørg for at alle vet hvor dere skal – og at dere er i stand til å komme dit

  Når retningen er satt, må du være 100% sikker på at alle har fått med seg hvor dere skal. På en lettfattelig måte må du klare å formidle prioriteringene og hva formålet for virksomheten er.

  Dette gjelder uansett om det er et samfunnsoppdrag, et produkt eller en inntjeningsmulighet som er motivasjonen til flesteparten av medarbeiderne. Du som leder må jobbe aktivt med kontinuerlig kommunikasjon rundt hva organisasjonen skal bli, hvilken retning dere er på vei i.

  Hvis målene du har satt for organisasjonen innebærer store forandringer, må både du og de ansatte få rom til å trenes i nye arbeidsformer. Du har ansvaret for at dere er i stand til å bevege dere i retningen du har satt.

  3. Gi slipp på autoriteten

  Funksjoner som planlegger og styrer andres adferd kommer å forsvinne mer og mer. Tiden da noen tenker på vegne av andre er over.

  Du som leder må nemlig få med deg folka dine i retningen du har satt. I dagens kunnskapsbedrifter gjør du det best ved å distribuere autoritet ut til team og medarbeidere. Antagelig kan de faget sitt bedre enn deg, og er derfor best egnet til å ta de daglige beslutningene.

  Når du lar medarbeiderne få ansvaret for å ta egne beslutninger og lede seg selv i det daglige arbeidet, betyr ikke det at du mister kontrollen. Du vil istedet vinne en hel del ved at risikoen tas ned.

  De lederne som ikke tilpasser seg kommer til å slite med å tiltrekke seg og beholde kompetente medarbeidere.

  Det er ofte en utfordring å gi slipp på de tradisjonelle rollene og styringsverktøyene, men jeg mener at det er nødvendig for å kunne fungere i lederrollen i moderne organisasjoner. Det gjelder å tørre å gi slipp på praksis som ikke lenger virker optimalt.

  De lederne som ikke tilpasser seg kommer til å slite med å tiltrekke seg og beholde kompetente medarbeidere.

  Lederrollen må i alt større grad ta ansvar for det helhetlige budskapet som motiverer alt mer kompetente og faglig krevende kunnskapsmedarbeidere. Det betyr at du også i større grad må fokusere på å være en støttespiller, en faglig sparringspartner og en koordinator for at de mer selvledede medarbeiderne får riktige rammebetingelser å jobbe innenfor.

  På den måten får dere best mulighet til å levere resultater sammen.

  Siste innlegg fra fagbloggen

  Avatar

  Problemene som følger av flat struktur


  Av Ingunn Carelius, 8. oktober 2019

  Jeg skal være ærlig: En flat struktur er ikke organisasjonsformen som løser alle problemer.

  Les mer

  Avatar

  SIAM, salabim!


  Av Geir Atle Paulsen, 11. september 2019

  Hvis man sitter i suppa med mange forskjellige IKT-leverandører som alle peker på hverandre når digitaliseringsmålene ikke blir nådd, er det bare én ting å gjøre: Kalle inn SIAM-ekspertene.

  Les mer

  Avatar

  Derfor velger jeg å bli konsulent – etter 20 år i offentlig sektor


  Av Hildegunn Lunden, 28. august 2019

  Loddet er kastet, kontrakten er underskrevet. Nå blir jeg konsulent, etter 20 år i offentlig sektor.

  Les mer

  Avatar

  Nå åpner vi kontor i Danmark


  Av Jenny Mollung, 20. august 2019

  Trifid Danmark er etablert - og vi har tatt et viktig skritt nærmere målet om minst 300 ansatte i minst fem land.

  Les mer

  Avatar

  Brev til Nikolai fra en gjerrig mann


  Av Petter M. Muggerud, 12. august 2019

  Petter Mounsey Muggerud etterlyser en ansvarsfull, overgripende tilnærming til hvordan staten beviser at de ikke sløser med våre skattemidler og oljepenger i sitt brev til digitaliseringsminister Nikolai Astrup. Hvis regjeringen virkelig mener at effektiv digitalisering av offentlig sektor er viktig, så må de vise oss hvordan de skal gjøre det også.

  Les mer

  Avatar

  Gi meg en konsulent som undrer seg


  Av Jan-Erik Martinsen, 31. juli 2019

  I Trifid ønsker vi oss flere rådgivere med undringskompetanse - i tillegg til en relevant mastergrad.

  Les mer